Mélyépítés

Aknagyűrű

Aknagyűrű

A tisztítóaknák közbenső, magasító elemei. Tisztítóaknagyűrű elemeket NA 80, NA 100 és NA 200 cm belső átmérővel, 9, 10 és 12 cm-es falvastagsággal csaphornyos vagy gumigyűrűs tömítéssel is építhető kivitelben készítünk. Az aknagyűrűk tisztítóaknák magasításán kívül ülepítő-, átemelő-, tárolóaknák (ciszternák) építésére is alkalmasak, vagy oszlopok, cölöpök ill. kehelyalapozásoknak bennmaradó zsaluzataként alkalmazhatók.

Aknaszűkítő-elemek

Aknaszűkítő-elemek

Tisztítóaknák felső beton eleme amely biztosítja a tisztítóaknák névleges belső méretéről a zárófedlap méretére történő szűkítést. A szűkítők felső nyílásának mérete: 62,5 cm. Az NA 80 és NA 100 cm-s tisztítóakna szűkítőelemeket excentrikus geometriával készítjük, ezzel biztosítjuk, hogy a megépülő tisztítóaknának kialakuljon egy függőleges belső fala, ami mellett az aknába való lejutás megoldható. Gyártunk speciális méretű szűkítőket, amelyek egyrészt nagy átmérőről (NA 160, 200 cm) szűkülnek a búvónyílás 62,5 cm-s méretére, másrészt NA 100 cm-s rendszerekhez alacsony szűkítőket, amelyekkel kis mélységű aknák is építhetők előregyártott elemekből.

 

Kiegészítő aknarendszer-elemek

Kiegészítő aknarendszer-elemek

Ezek az aknaelemek biztosítják a megépülő aknák pontos, 0 -5 cm-en belüli aknamagasságának beállítását, beton vagy fémöntvény fedlapokkal történő lezárását, az akna mászhatóságának biztosítását.

Szögletes aknaelemek, 120x120 cm, 150x150 cm (belméretek)

Szögletes aknaelemek, 120x120 cm, 150x150 cm (belméretek)

Szögletes elemekből épülő aknáinkat elsődlegesen a nagyméretű tokos, tokos-talpas betoncsövekből (NA 60, NA 80, NA 100 cm) épülő csatornák tisztítóaknáinak készítettük. Egyéb felhasználás esetén alkalmasak minden olyan célra, ahol az akna belső méretében a 120x120 cm vagy 150x150 cm (HxSZ) elegendő a benne elhelyezendő gépészetnek. Ilyen lehet pl: átemelőaknák mellé szerelvény aknák, gépészeti aknák, légtelenítő és egyéb célú aknák megvalósításához.

Víznyelő-akna

Víznyelő-akna

 

 

Ezek az aknaelemek a burkolt felületekre eső csapadékvíz zárt csatornában történő elvezetését segítik. Az elemek kialakítása lehetőséget teremt az öntvény víznyelőrács  út- vagy járdaszegély melletti optimális elhelyezésére az aknából elvezető cső tetszőleges irányszöge mellett. Az elemek pontos csatlakozását a csaphorony rendszer, a vízzárást a megfelelő minőségű cementhabarcs biztosítja.

Átemelőakna-elemek

Átemelőakna-elemek

Az aknaelemeket első sorban olyan csapadék- és szennyvízcsatorna rendszerek szakaszátemelő aknáinak építésére alkalmazzák, ahol a gravitációsan gyűjtött kommunális- vagy ipari szennyezettvizet kell magasabb szintre, vagy nyomott rendszerben nagyobb távolságra juttatni, de nagy térfogatuk miatt előnyösek földbe telepített tartályok, ciszternák kialakítására is. Az átemelőakna-elemek alkalmasak fenekelt aknák nyílt árkos építésére, vagy vágóéles süllyesztéssel történő aknatelepítésre. 

Vízóraakna

Vízóraakna

Hálózativíz telekre történő bevezetéséhez a szolgáltató Vízmű a telken belül vízóraakna elhelyezését írja elő. Ebben kell elhelyezni a szolgáltatott víz mennyiségének mérésére alkalmas vízórát, melynek fagymentes és lehetőleg vízmentes környezetet kell biztosítani. Az általunk gyártott vízóraaknát elsősorban talajvíztől mentes helyekre ajánljuk. mert gyárilag nem fenekelt kivitelben készülnek. Talajvízmentessé az akna beépítésekor, a vízóra elhelyezése előtt, a helyszínen kialakított betonfenék kiöntésével tehető. Vásárlás előtt a helyi Vízszolgáltatóval feltétlen szükséges egyeztetni, hogy ez a típusú vízóraakna a helyi előírásoknak megfelel-e, beépítés esetén elfogadható.

Egyedi vasbeton akna

Egyedi vasbeton akna

A korszerű beruházások kivitelezésének meghatározója az idő és a minőség. Ezek a szempontok olyan építési technológiák alkalmazását követelik meg, melyek az előregyártott szerkezeteket részesítik előnyben. A föld alá telepített közművek (víz, szennyvíz, csapadékvíz) rendszerei néha 15-35 m³-es kapacitású tárolók, egyéb, gépészetet befogadó vagy egyedi méretű aknák beépítését teszik szükségessé, vagy telekommunikációs hálózatok esetében bonyolult, több csatornás csomópontok kiépítését kívánják meg, amelyhez szintén egyedi kialakítású csomóponti aknák szükségesek. Az egyedi igények kielégítéséhez kiváló minőséget, korszerű gyári gyártási technológiát, pontos kivitelezést tudunk biztosítani.