PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kábelszekrények, kábelaknák

A vasutak vezérléstechnikai, védőcsövekben elhelyezett energetikai és távközlési kábelrendszerek elterjedésével igény mutatkozott a lakott területen belül és kívül kialakított rendszerek csomóponti vagy szakaszoló aknáira. Az aknák lehetővé teszik az érkező és továbbvezetett kábelek rendezett elhelyezésére, ahol azok csatlakozásai és befűzéseire biztosít megfelelő helyet. Kábelszekrény, kábelakna

Az aknák kialakítása egyben lehetőséget ad, az egy munkagödörben történő különböző kábelrendszerek elhelyezésére ill. azonos típusú rendszer nagymennyiségű vezetékeinek elhelyezésére. Az aknákba több irányból több védőcső is csatlakozhat, beépített csatlakozóelemek felhasználásával, mely lehetővé teszi a vízzáró csatlakozást. A zárt aknák védettséget nyújtanak, az időjárással és kártevőkkel szemben. A csomóponti vagy szakaszolóaknák lehetőséget biztosítanak a két akna közötti szakasz feltárás nélküli hibaelhárítására, korszerűsítésére.

Alkalmazhatóak olyan kábelrendszerek építésénél, ahol kisfeszültségű távközlési, biztosítóberendezési, kommunikációs kábeleket, és/vagy nagyfeszültségű (max. 1 kV) vezetékeket kell föld alá telepíteni.

Jellemző méretek:
Belső szélesség 45 vagy 75 cm
Belső magasság 50 vagy 100 cm
Belső hosszúság 75 és 90 cm